top of page

Επιφανειοδραστικές ουσίες, τα γνωστά σε όλους Sulfates

Οι λέξεις Sulfates, Sulfate Free, SLS, SLES σίγουρα έχουν ηχήσει μία φορά στα αυτιά όλων μας και πολύ πιθανόν, να έχεις ήδη ψάξει τι είναι αυτές οι περιβόητες ουσίες και γιατί γίνεται τόσος ντόρος, παγκοσμίως, για αυτές.

Using oils

Ουσιαστικά, η βάση των περισσότερων σαμπουάν και σπαουνιών που κυκλοφορούν στην αγορά (τόσο σε υγρή όσο και σε στέρεη μορφή) είναι διάφορες επιφανειοδραστικές ουσίες που ως σκοπό έχουν, με απλά λόγια, να αλληλεπιδράσουν με το νερό ώστε να δημιουργήσουν αφρό και να απομακρύνουν τους ρύπους από την επιφάνεια στην οποία εφαρμόζονται. Τα πιο γνωστά επιφανειοδραστικά είναι οι θειϊκές και θειώδεις ενώσεις μεταξύ των οποίων το SLS - Sodium Lauryl Sulfate (λαουροθειϊκό νάτριο) που είναι ίσως το πιο γνωστό στο ευρύ κοινό, το SLES - Sodium Laureth Sulfate (λαουρυλοθειϊκός αιθέρας), το ALS - Ammonium Laureth Sulphate (θειϊκό αμμώνιο) και το ΤΕΑ Laureth Sulphate (τριαιθανολαμίνη). Τα συστατικά αυτά μπορεί να προέρχονται από το φοινικέλαιο ή το λάδι καρύδας (εδώ γίνεται ίσως πιο αισθητή η διαφορά των όρων «συστατικά φυτικής προέλευσης» και «φυσικό προϊόν»).


Από μόνη της η παραγωγική τους διαδικασία είναι επιβλαβής για το περιβάλλον καθώς για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται τοξικοί διαλύτες, ίχνη των οποίων εντοπίζονται στο τελικό προϊόν. Επί παραδείγματι, το 1,4 διοξάνιο είναι μία καρκινογόνος ουσία που πολύ συχνά παράγεται ως παραπροϊόν μίας διαδικασίας αιθοξυλίωσης στην οποία υποβάλλονται διάφορες απορρυπαντικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων, προκειμένου να βελτιωθεί η υφή και ο αφρισμός τους. Η ουσία αυτή απορροφάται έντονα από το δέρμα αλλά και από το βλενογόννο του αναπνευστικού, καθώς εξατμίζεται από τα προϊόντα. Οι ουσίες αυτές μεταξύ άλλων έχουν κατηγορηθεί πως εισχωρούν και σε άλλους ιστούς του οργανισμού όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά και το ήπαρ με μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις. Έχει επίσης συνδεθεί με πληθώρα παθολογικών παθήσεων, δερματικών ερεθισμών και ταυτόχρονα βοηθά άλλα επιβλαβή χημικά να εισέλθουν στις κυτταρικές μεμβράνες.


Ο πιο εύκολος τρόπος να αποφύγει κάποιος αυτές τις ουσίες είναι η χρήση φυσικού σαπουνιού του οποίου ο αφρός είναι 100% φυσικό παράγωγο της διαδικασίας της σαπωνοποίησης. Το φυσικό σαπούνι αφρίζει λιγότερο - όπως είναι αναμενόμενο - από τα συνθετικά αφριστικά όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι καθαρίζει λιγότερο, αντιθέτως καθαρίζει σε βάθος, θρέφοντας ταυτόχρονα την επιδερμίδα.


Κλείνουμε το παρόν άρθρο με μία λίστα από ουσίες που προτείνουμε να αποφεύγει κάποιος στα προϊόντα περιποίησής του, ειδικά εάν ψάχνει κάτι φυσικό και όσο το δυνατόν λιγότερο επιβλαβές για τον οργανισμό του: Sodium laureth sulfate (SLES), sodium lauryl sulfate (SLS), λέξεις που περιλαμβάνουν τα συνθετικά xynol, ceteareth και oleth, Polyethylene Glycol (PEGs), triethanolamine, diethanolamine, λέξεις που περιλαμβάνουν τα MEA, DEA και ΤΕΑ, συστατικά αρωμάτων BHA, BHT, Benzyl Benzoate, methyl chloride, Diethyl phthalate – DEP, ethylparaben, methylparaben και όλες οι λέξεις με συνθετικό -paraben, triclosan – TSC, triclocarban – TCC, phthalates, DEP, DBP, DEHP, formaldehyde, DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, glyoxal, dimethicone και λέξεις που καταλήγουν σε -cone καθώς είναι σιλικόνες, αρωματικές ουσίες όπως fragrance και perfume που μπορεί να αποτελούνται από έως και 3000 διαφορετικές ουσίες οι οποίες δεν αναγράφονται στην ετικέτα κ.ά.


Μαρία Στριγγλόγιαννη

Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος, BSc, Μελέτη & Αξιοποίηση Φυσικών Προϊόντων, MSc

98 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page